Marokkaans Arabische keuken

We laten je in deze workshop graag kennis maken met de zeer gevarieerde en rijke Marokkaans/Arabische keuken. Tijdens de workshop gaan we in uitgebreid in op de gebruikte kruiden, specerijen en kookmaterialen in de Marokkaanse keuken.

Hoe bak je zelf brood?

Waar let je op als je specerijen/kruiden gaat kopen?

Hoe stoom je couscous?

Waar moet ik aan denken als ik met een Tagine aan de slag ga?

Zijn alle  ingrediënten ook in Nederland goed verkrijgbaar en waar haal ik die dan?

Op deze en heel veel andere vragen die je mocht hebben geven wij tijdens de workshop graag antwoord. Natuurlijk gaan we ook uitgebreid in op de Marokkaanse (eet) gewoonten.

We maken gerechten uit het dagelijkse leven van de Marokkanen. Over het algemeen zijn dit eenvoudige, snelle, maar overheerlijke, gerechten. Prima gerechten om ook op een doordeweekse dag na het werk te kunnen maken. En als je wat meer tijd hebt kun je kiezen voor de wat meer bewerkelijke gerechten waar je bijvoorbeeld in het weekend mee aan de slag kunt gaan.

Hapjes uit de wereld keuken

Hapjes, mezze, tapas, fingerfood, antipasti, chiwat, tapas: allemaal verschillende namen voor de kleine voorgerechten die geserveerd worden in alle landen rond de Middellandse zee. In de workshop hapjes uit duizend en een nacht gaan we samen een aantal hapjes uit de verschillende landen maken. Bijvoorbeeld de briwats kip uit Marokko, de dolmades uit Turkije, verse huisgemaakte pesto op crostini uit Italië en hummus uit Libanon. Maar ook heerlijke sardientjes a la plancha uit Spanje en falafal uit Israël. We maken een mooie selectie uit vlees, vis en kaas en groenten. Leuk om bij het volgende feestje je gasten weer eens wat anders voor te zetten dan de eeuwige gevulde eieren en blokjes kaas en worst. We maken een mooie selectie van vlees, vis, groente gerechten die samen een meer dan uitgebreide maaltijd vormen.


Couscous workshop

Hoofdthema van deze kookworkshop is couscous. Alles wat je altijd al had willen weten over couscous en heel veel lekkere recepten. Tijdens deze workshop kun je echt al je vragen over couscous kwijt.
Couscous is het nationale gerecht van Marokko maar wordt ook wel in andere Noord Afrikaanse landen gegeten. Couscous staat bij veel gezinnen elke vrijdag steevast op het menu. Er zijn in Marokko net zoveel verschillende recepten voor couscous als er dorpen zijn. We gaan vier verschillende soorten couscous met bijbehorende sauzen maken. We maken een voorgerecht (couscoussalade) 2 hoofdgerechten (couscous met zeven groenten en couscous met kip en rozijntjes) en een nagerecht (couscous met suiker, kaneel en geroosterde amandelen – Seffa). Natuurlijk krijg je de recepten aan het einde van de avond mee.
Iedereen gaat oefenen met het maken van het perfecte couscous. Alle couscousgerechten worden daarna samen aan tafel geproefd en besproken en natuurlijk drinken we een glaasje wijn erbij. Een kopje Marokkaanse kruidenkoffie of pepermuntthee zijn de perfecte afsluiter van deze kookworkshop.

Workshop tagine

Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. Een traditionele tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog conusvormig deksel. Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal.  Daarmee lijkt de werking van de tajine enigszins op die van een snelkookpan. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Zelfs als je een ei bakt in een tajine heb je al een traditioneel Marokkaans gerecht. We gaan ook werken met de tagra, een traditionele tagine die veel in het noorden van Marokko wordt gebruik.

We gaan een vis,vlees, kip en vegetarische tajine klaarmaken. Ook laten we zien hoe dezelfde gerechten eenvoudig klaargemaakt kunnen worden in een braadpan of oven. Wie proeft het verschil?.

Creatief met (Filo)deeg


Allerlei soorten vullingen worden gebruikt om met filodeeg de lekkerste hapjes en gerechten te maken. Het meest bekend zijn de Turkse baklava en de Marokkaanse bastilla. Elk land heeft zijn eigen deeg. El warka in Marokko, Brique-deeg in Tunesië, Yufka in Turkije en filo deeg in Griekenland. Filo hoort papier dun te zijn en is niet eenvoudig te verwerken. Maar wij leren u tijdens deze workshop alle trucs en geven uitgebreide tips. We maken kleine hapjes met hartige vullingen zoals: spinazie feta, gekruid gehakt, korianderkip met amandelen, vis-mihoenvulling, gambavulling, courgettevulling. Ook maken we zoete varianten met vullingen van amandelspijs en kaneel, vijgenvulling en dadelvulling. Als we tijd over hebben gaan we Marokkaanse pannenkoeken en heerlijke broodjes maken.

Tijd voor vis

Met een kustlijn van 1835 km grenzend aan zowel de Middellandse zee als aan de Atlantische oceaan is het niet verbazingwekkend dat er in Marokko veel vis wordt gegeten. Heerlijke kabeljauw, sardientjes, ansjovis, gamba’s , forel, calamaris teveel om op te noemen. Een leuk weetje is misschien wel dat de Nederlandse paling(de enige vissoort die in Marokko niet gegeten wordt) in de kanalen van Kenitra (Marokko) gekweekt worden.


We maken tijdens deze workshop gegrilde sardines gevuld met een korianderpesto met bijpassende tomatensalsa, gebakken aubergine, courgette en paprika.  Een vistajine met gegrilde paprika, rode olijven en gepekelde citroenen, couscous met vis en fillodeegtaart (pastilla) gevuld met vis, gamba’s en mihoen.